5. marts 2023

Akupunktur kan sikkert bruges til klager i overgangsalderen

OVERGANGSALDEREN eller MENOPAUSE er ikke sygdomme, men er forbundet med flere forskellige lidelser. Mange kvinder tror, ​​de er alvorligt syge i denne fase, hvor produktionen af ​​østrogen i æggestokkene gradvist stopper. Ændringen i hormonniveauet kan give symptomer som hedeture og nattesved, men også træthed, søvnforstyrrelser, humørsvingninger, depression, angst, dårlig hukommelse, muskel- og skeletproblemer, vaginal tørhed, smerter ved samleje og tab af seksuel lyst. Listen er lang!

Nogle kvinder har gavn af hormonbehandling, men ikke alle kan bruge det, eller ønsker at bruge det. Alle typer hormonbehandling i overgangsalderen, bortset fra østrogen til behandling i skeden, bliver nemlig forbundet med en øget risiko for brystkræft, når man sammenligner med kvinder, der ikke har fået hormonbehandling.

Akupunktur og klager i overgangsalderen

Effekten af ​​akupunktur i forbindelse med gener i overgangsalderen har været diskuteret i flere norske lægekredse gennem flere år. I de senere år er der publiceret adskillige undersøgelser, der viser effekten af ​​akupunktur på gener i overgangsalderen. En pragmatisk, randomiseret undersøgelse udført i almen praksis viste, at akupunktur givet i 6 uger sammenlignet med en enkelt behandling med akupunktur viste sig at reducere forekomsten af ​​hedeture, nattesved, søvnbesvær og følelsesmæssige vanskeligheder. Denne undersøgelse fra 2019 er omtalt i den norske elektroniske lægehåndbog (NEL) under akupunktur som behandling i overgangsalderen.

Ifølge en meta-analyse offentliggjort i 2020 ser akupunktur mod overgangsalderens depression ud til at være en sikker og effektiv behandling og har mere stabile langtidseffekter end antidepressiva og hormonbehandling. Det konkluderes, at akupunktur bør anbefales som en klinisk behandling af depression i overgangsalderen (Xiao Xiao 2020).

En pragmatisk, randomiseret undersøgelse offentliggjort i juni 2016 ønskede at evaluere effekten af ​​akupunktur på hedeture og livskvalitet. Kvinderne i akupunkturgruppen modtog op til 20 akupunkturbehandlinger hver i løbet af 6 måneder. Statistisk signifikant klinisk forbedring blev observeret efter 3 akupunkturbehandlinger, og den maksimale kliniske effekt opstod efter 8 behandlinger. Forskerne fandt ud af, at akupunkturbehandling var forbundet med en signifikant reduktion af hedeture og livskvalitet sammenlignet med ingen akupunktur. Den kliniske fordel varede i mindst 6 måneder efter afslutningen af ​​behandlingen (Nancy E Avis 2016).