4. juni 2023

Akupunktur og laserterapi mod slidgigt og leddegigt

Effektiv smertelindring ved slidgigt/artrose og leddegigt/artritis

Symptomer på gigt

  • Har du ledsmerter og hævede led?
  • Oplever du smerter og stivhed i dine led?
  • Mærker du, at et eller flere led bliver hævede og varme?
Typiske tegn på ledbetændelse
Hvis dine led er hævede, varme og ømme, kan det være tegn på en inflammation (gigtbetændelse). Inflammationen kan skyldes en autoimmun gigtsygdom som f.eks. leddegigt, psoriasisgigt eller urinsyregigt: Eller den kan være en reaktion på, at leddet er overbelastet, så der er opstået en betændelsestilstand i bløddelene.
Typiske tegn på slidgigt
Ledsmerter kan også skyldes slidgigt (artrose), som opstår, fordi den brusk, der får knoglerne i et led til at glide ubesværet mod hinanden, er beskadiget eller nedbrudt. Måske kan du også høre en knasen i leddet, og med tiden kan leddet ændre form, fordi knoglerne forandrer sig.

Akupunktur og laserterapi

Gigt kan ikke helbredes, men akupunktur og laserterapi kan holde sygdommen i skak og forhindre skader på leddene. Den kombinerede anvendelse af akupunktur og laserterapi viser lovende resultater i behandlingen af gigt ved målrettet at lindre inflammation, reducere hævelse og lindre smerter. Akupunktur, med sine tynde nåle placeret på nøje udvalgte punkter på kroppen, sigter mod at genoprette energibalancen og fremme kroppens naturlige helingsproces. Samtidig anvender laserterapi lavintensivt laserlys for at stimulere celleaktivitet, forbedre blodcirkulationen og reducere inflammation. Den synergistiske virkning af disse to metoder synes at have positive effekter på gigtsymptomer, især når det kommer til at lindre smerte og forbedre bevægelighed. Selvom individuelle reaktioner kan variere, rapporterer de fleste patienter om betydelig lettelse og forbedret livskvalitet ved at integrere akupunktur og laserterapi i deres behandlingsregime.

Hvad du kan gøre selv

Det vigtigste, du selv kan gøre, er at have en sund livsstil med en sund kost og være fysisk aktiv.
Bevæg dig – rigtigt!
Belaster du kroppen med motion og varieret daglig brug af muskler og skelet, får du stærke led – i form af ny brusk. Brusken styrkes netop ved brug, da det øger blodgennemstrømningen og dermed næringen til ledet. Når vi bruger vores led hensigtsmæssigt, bygger vi mere brusk op, end vi slider væk! Derfor er det vigtigt, at du får bevæget dig dagligt. Motion kan også reducere følelser af træthed og forbedre søvn. At gå ture dagligt, er en super form for træning, da det belaster leddet på en sund og naturlig måde. Er knæ og ankler meget belastede, skal du dog mærke efter, så du får bevæget dig hver dag uden at overbelaste.
Varme lindrer
Varme lindrer gigtsmerter. Har du slidgigt i fingrene, så stik fingrene i opvarmet sand. Fyld et ovnfast fad med sand, stil det i ovnen på laveste temperaturer. Har du nedsat følsomhed, skal du være forsigtig med, at sandet ikke bliver for varmt. Desuden lindrer bade i varmtvandsbassiner og giver følelsen af lethed i kroppen.