16. oktober 2022

Øvre luftvejsinfektion og akupunktur

Alle kender de første symptomer på en forkølelse: ondt i halsen, løbende næse, utilpashed.

Dette kan senere udvikle sig til skiftevis at fryse og have det varmt.

Hvis sygdommen trænger dybere ind i kroppen kan du få feber, hovedpine, ømme muskler og hoste.

Akut øvre luftvejsvirusinfektion er den sygdom, der hyppigst rammer mennesker

Småbørn har i gennemsnit 7-9 forkølelser om året, mens voksne har ca. 1-2 forkølelser om året.

Forkølelse er oftest forårsaget af rhinovirus. Det er en mild sygdom med et kort forløb, hvor tidlige symptomer er: hovedpine, nysen, kulderystelser, ondt i halsen og til sidst udvikles symptomer som løbende og tilstoppet næse, hoste og generel ubehag.

Influenza er en infektion forårsaget af influenza type A og B virus. Influenza er en hyppig årsag til lægebesøg, oftest fordi folk frygter, at der kan være en mere alvorlig årsag, og at de derfor får behov for behandling. Sygdommen kan påvirke både de øvre og nedre luftveje og er ofte ledsaget af symptomer som: pludselig opstået feber, kulderystelser, ikke-produktiv hoste, smerter i kroppen, hovedpine, tilstoppet næse, ondt i halsen og generel træthed. Dette kan kompliceres af f.eks. mellemørebetændelse, bakteriel bihulebetændelse, bakteriel lungebetændelse, meningitis, encephalitis eller forværring af andre sygdomme.

Mennesker, der er udsat for fysisk eller psykisk stress, bliver lettere syge end andre. Børnehavebørn er ofte smittet. Det samme gælder spædbørn med ældre søskende. Risikoen for at blive syg stiger også, hvis du bliver forkølet eller får svækket immunforsvaret på anden vis. Især ser det ud til, at vi lettere bliver syge, hvis vores fødder er kolde.

Akupunktur og øvre luftvejsinfektion

I kinesisk medicin er der forskellige stadier af forkølelse og som alle andre lidelser lægger jeg en grundig diagnose før behandling, for at behandle sygdommen i det rigtige stadie.

Du kan vælge at ligge i sengen i 7 dage… eller få behandling med det samme, så du hurtigere kan “smide sygdommen” ud af kroppen! Jo hurtigere du får akupunktur, jo lettere er det at slippe af med forkølelsen. Har du været udsat for træk eller kulde eller er blevet smittet med virus fra en anden, kan akupunktur gøre meget for hurtigt at rette balancen i kroppen op igen.

Akupunktur kan trygt bruges i forbindelse med de lidelser, der opstår ved en almindelig forkølelse. Behandlingen forsøger at mindske det generelle ubehag og smerter den enkelte har. Derudover kan det se ud til, at behandling med akupunktur kan være med til at påvirke kroppen til at mindske inflammation. Forskning viser nemlig, at akupunktur kan regulere vores immunforsvar ved at stimulere vigtige immunceller. Herved kan vi både styrke immunforsvaret og mobilisere en antiinflammatorisk effekt.

Forkølelse behandles med akupunktur, cupping og gua sha.

Antal behandlinger

Hvor mange behandlinger en patient har brug for afhænger af patientens individuelle helbredstilstand, type lidelse og varighed. Det er almindeligt at komme til behandling to gange om ugen i de første par uger og derefter øge tiden mellem behandlingerne, når patienten bemærker forbedring af deres lidelser.