16. oktober 2022

Øvre luftvejsinfektion og akupunktur

Akut øvre luftvejsvirusinfektion er den sygdom, der hyppigst rammer mennesker. Småbørn har i gennemsnit 7-9 forkølelser om året, mens voksne har ca. 1-2 forkølelser om året.

Forkølelse er oftest forårsaget af rhinovirus. Det er en mild sygdom med et kort forløb, hvor tidlige symptomer er: hovedpine, nysen, kulderystelser, ondt i halsen og til sidst udvikles symptomer som løbende og tilstoppet næse, hoste og generel ubehag. Normalt kommer symptomerne hurtigt med en top 2-3 dage efter infektion, og en gennemsnitlig varighed af symptomer på 7-10 dage, med nogle symptomer, der varer mere end 3 uger.

Influenza er en infektion forårsaget af influenza type A og B virus. Influenza er en hyppig årsag til lægebesøg, oftest fordi folk frygter, at der kan være en mere alvorlig årsag, og at de derfor får behov for behandling. Sygdommen kan påvirke både de øvre og nedre luftveje og er ofte ledsaget af symptomer som: pludselig opstået feber, kulderystelser, ikke-produktiv hoste, smerter i kroppen, hovedpine, tilstoppet næse, ondt i halsen og generel træthed. Dette kan kompliceres af f.eks. mellemørebetændelse, bakteriel bihulebetændelse, bakteriel lungebetændelse, meningitis, encephalitis eller forværring af andre sygdomme. Omkring 1,3 % af personer med influenzalignende sygdom skal indlægges hvert år.

Mennesker, der er udsat for fysisk eller psykisk stress, bliver lettere syge end andre. Børnehavebørn er ofte smittet. Det samme gælder spædbørn med ældre søskende. Risikoen for at blive syg stiger også, hvis du bliver forkølet eller får svækket immunforsvaret på anden vis. Især ser det ud til, at vi lettere bliver syge, hvis vores fødder er kolde.

Akupunktur og øvre luftvejsinfektion

Akupunktur kan trygt bruges i forbindelse med de lidelser, der opstår ved en almindelig forkølelse. Behandlingen forsøger at mindske det generelle ubehag og smerter den enkelte har. Derudover kan det se ud til, at behandling med akupunktur kan være med til at påvirke kroppen til at mindske inflammation.

Antal behandlinger

Hvor mange behandlinger en patient har brug for afhænger af patientens individuelle helbredstilstand, type lidelse og varighed. Det er almindeligt at komme til behandling to gange om ugen i de første par uger og derefter øge tiden mellem behandlingerne, når patienten bemærker forbedring af deres lidelser.

Forhøjet blodtryk (hypertension)

Hvad er forhøjet blodtryk? Forhøjet blodtryk (hypertension) betyder, at trykket i kroppens pulsårer er højere end det, der defineres som normalt. Et normalt blodtryk ligger

Læs mere

Akupunkturbehandling mod astma

Akupunkturbehandling mod astma – En god vejrtrækning gør livet bedre Astma er en kronisk irritation i lungerne, der hverken skyldes bakterier eller vira. Irritationen giver

Læs mere