21. august 2022

Akupunktur ved urinsyregigt/podagra

Akupunktur ved urinsyregigt/podagra kan bruges med fordel mod smerter samt inflammation/betændelse.

Urinsyregigt, også kaldet podagra eller arthritis urica, er en gigtlidelse, der skyldes aflejring af urinsyrekrystaller i leddene. Leddet er rødt, varmt, hævet og udtalt smertende. De fleste har første anfald i storetåens grundled (podagra), men håndled, knæ, ankler og dip-led er også hyppigt angrebet.

Hvad er urinsyre?

Et biprodukt fra kroppens nedbrydning af puriner – en substans, som også findes i de fleste fødevarer. Normalt findes urinsyre i blodet og udskilles gennem nyrerne og løber ud i urinen.

Urinsyregigt er en lidelse, som skyldes en overproduktion eller utilstrækkelig udskillelse af urinsyre. Hvis urinsyren bliver længe i kroppen, kan den aflejres i leddene i form af urinkrystaller. 

Symptomer på urinsyregigt

Det første anfald finder ofte sted om natten, hvor man kan opleve:

  • Ekstrem smerte i storetåens grundled eller andet led
  • Leddet bliver hævet og muligvis højrødt
  • Ekstrem smerte ved den mindste påvirkning, f.eks. kan selv vægten af et lagen på tåen være uhyggeligt smertefuldt
  • På lang sigt kan krystallerne lejre sig i huden, hvor de kan ses som små buler i nærheden af led eller på ydersiden af øret

Vestlig behandling

Smertelindring, bl.a. med tabletter eller binyrebarkhormon-behandling. Derudover tilbydes forebyggende behandling til sænkning af urinsyren, og lægerne anbefaler, at man holder op med at drikke alkohol, ryge og spise for meget.

Akupunkturbehandling

Akupunktur er effektiv til behandling samt lindring af smerterne ved urinsyregigt. Akupunkturens force er, at den kan hjælpe med til at bringe kroppen i balance, så du på længere sigt selv er i stand til at udskille urinsyren igen. Nogle patienter kan også opnå fuldstændig helbredelse.