27. september 2022

Få styr på din fordøjelse

Er din fordøjelse ikke helt så god som du ønsker?

Maven og tarmene sørger for, at man optager næring fra den føde, man indtager. Derfor er en sund fordøjelse væsentlig for, at man er frisk og rask og har en velfungerende hverdag.

Desværre oplever mange mennesker oppustethed, mavesmerter, kvalme, opkast, forstoppelse eller diarré, hvor langt de fleste danskere får stillet diagnosen ‘irritabel tyktarm‘ hos lægen.

Fordøjelsens betydning for hele vores sundhed er ikke nyt indenfor kinesisk medicin. Her er fordøjelsen altid blevet anskuet som værende vores centrum eller omdrejningspunkt, og har en afgørende betydning for, hvordan resten af vores krop og sind har det.

  • Hvis maven er oppustet og gør ondt, kan det påvirke vores humør og energiniveau. Man kan nemlig føle sig hæmmet og begrænset, hvis maven driller.
  • Maveproblemer kan, ud over at gøre ondt, også føre til træthed, da kroppen bruger rigtig meget energi på at få maven i balance igen.
  • Vores psykiske velvære kan også blive påvirket af mave-tarm-systemet. Hvis vi har en dårlig tarmflora, kan det påvirke dannelsen af vores lykkehormon, serotonin, og føre til depression og angst.
  • Overbekymring, stress og andre psykiske gener kan også nemt sætte sig i maven som ubehag og ubalance. Mange mennesker oplever tynd mave eller forstoppelse, hvis de skal til eksamen eller er nervøs for noget andet.

De mest almindelige årsager til fordøjelsesproblemer

Kost spiller en stor rolle. Ved at spise for meget, for hurtigt, for sent om aften inden man sover, for uregelmæssig eller uhensigtsmæssig kost vil gøre at maden vil stagnere i maven og derved forstærke fordøjelsesproblemerne. Derudover kan fordøjelsesproblemerne forværres ved stress og følelsesmæssige udfordringer. Manglende bevægelse, samt modsat overanstrengelse er også ætiologiske faktorer.

Kan akupunktur hjælpe dig?

Akupunktur er et nemt og effektivt redskab at bruge når man lider af fordøjelsesproblemer. Akupunkturen kan nemlig fokusere på forskellige områder i fordøjelsen, afhængig af hvad årsagen til generne er.

Med akupunktur kan man stimulere selve de muskler der bevæger tarmen, eller man kan stimulere processerne omkring nedbrydelsen. Det kan fx være manglende mavesyre, for lidt galdevæske eller for lav enzymudskillelse fra leveren der er årsagen. Uanset årsag, så er der gode muligheder for at rette op på problemet.

Hjernerystelse

Bliv klogere og kom godt igennem Hjernerystelse er en relativt almindelig skade, som kan have stor indflydelse på vores hverdag. Mange oplever symptomer som træthed,

Læs mere

Bakers cyste

Naturlig og effektiv behandling med akupunktur og kold laser 1. Hvad er en bakers cyste? En bakers cyste er en væskefyldt hævelse, der opstår bag

Læs mere

Kæbespændinger

Slip af med dine smerter – uden bivirkninger! 1. Hvad er kæbespændinger? Kæbespændinger er en tilstand, hvor musklerne omkring kæben bliver stramme og spændte. Dette

Læs mere