2. oktober 2022

Forhøjet blodtryk (hypertension)

Hvad er forhøjet blodtryk?

Forhøjet blodtryk (hypertension) betyder, at trykket i kroppens pulsårer er højere end det, der defineres som normalt. Et normalt blodtryk ligger på ca. 120/80. Derimod er blodtrykket forhøjet, hvis det er over 140/90.

Højt blodtryk belaster dit hjerte og kredsløb og giver en risiko for, at du udvikler f.eks. apopleksi (blodprop i hjernen eller hjerneblødning) og hjerteinfarkt (blodprop i hjertet).

Hvorfor får man forhøjet blodtryk?

Det kunne være rart hvis man vidste, hvad der præcist er skyld i et forhøjet blodtryk. De årsager man kender til, og som kan øge risikoen for forhøjet blodtryk er:

  • Overvægt
  • Diabetes
  • Fysisk inaktivitet
  • Højt indtag af alkohol over lange perioder
  • Stort saltindtag
  • En høj alder

Symptomer: hvordan føles forhøjet blodtryk?

At have et forhøjet blodtryk medfører sjældent symptomer. I nogle tilfælde kan personer opleve hovedpine, hjertebanken og næseblod. Det betyder også, at det kan være svært at opdage forhøjet blodtryk i starten. Efter flere år med forhøjet blodtryk kan der opstå komplikationer – disse medfører symptomer.

Et ubehandlet højt blodtryk kan give komplikationer som blodprop og blødninger. De organer der oftest rammes er hjerte, hjerne og nyrer.

Akupunktur og forhøjet blodtryk

Akupunktur kan bruges til forhøjet blodtryk og kan sikkert kombineres med lægemiddelterapi. Akupunktur kan regulere kredsløbet, så der ikke er så meget pres på kroppens blodårer. Dette medfører, at blodet kan passere mere frit gennem årerne og blodtrykket sænkes.

Senere forskning viser, at stress og for lidt søvn kan påvirke hjertet, og hvis du allerede har forhøjet blodtryk, kan risikoen for hjerte-kar-sygdomme stige endnu mere. Akupunktur er kendt for at reducere stressniveauet i kroppen og dermed muligvis hjælpe med at forbedre søvnkvaliteten.

I klinikken har jeg meget fokus på dette i behandlingen ud over at give forslag til kost- og livsstilsændringer. Livsstilsinterventioner for at reducere blodtrykket består i at reducere salt-, koffein- og alkoholindtag, træne regelmæssigt, stoppe med at ryge og ty til afslappende behandlinger (f.eks. meditation, yoga).

Læs klienters resultater med akupunktur til behandling af forhøjet blodtryk

Tina V: “Blev anbefalet at søge hjælp hos Marina pga. forhøjet blodtryk og stress. Efter få gange har jeg nu bedre fodfæste i min hverdag og tankemylderet styrer mig mindre og mindre.”

Valdemar S: “Min psykolog har anbefalet mig at søge behandling, der kan afstresse mit nervesystem, som supplement til samtalerne. Det er helt fantastisk at mærke roen indeni og stilheden i tankerne efter akupunktur. Nu kan jeg klare hverdagens travlhed igen, uden at få forhøjet blodtryk og miste mig selv.”

Sine J: ”Efter bare 5 behandlinger var mit blodtryk i orden. Jeg er i dag fri for blodtryksmedicin. Akupunktur gør, at jeg har det meget bedre. Derfor vælger jeg at få akupunktur hos Marina med jævne mellemrum”.