2. oktober 2022

Forhøjet blodtryk (hypertension)

Hvad er forhøjet blodtryk?

Forhøjet blodtryk (hypertension) betyder, at trykket i kroppens pulsårer er højere end det, der defineres som normalt. Et normalt blodtryk ligger på ca. 120/80. Derimod er blodtrykket forhøjet, hvis det er over 140/90.

Højt blodtryk belaster dit hjerte og kredsløb og giver en risiko for, at du udvikler f.eks. apopleksi (blodprop i hjernen eller hjerneblødning) og hjerteinfarkt (blodprop i hjertet).

Hvorfor får man forhøjet blodtryk?

Det kunne være rart hvis man vidste, hvad der præcist er skyld i et forhøjet blodtryk. De årsager man kender til, og som kan øge risikoen for forhøjet blodtryk er:

  • Overvægt
  • Diabetes
  • Fysisk inaktivitet
  • Højt indtag af alkohol over lange perioder
  • Stort saltindtag
  • En høj alder

Symptomer: hvordan føles forhøjet blodtryk?

At have et forhøjet blodtryk medfører sjældent symptomer. I nogle tilfælde kan personer opleve hovedpine, hjertebanken og næseblod. Det betyder også, at det kan være svært at opdage forhøjet blodtryk i starten. Efter flere år med forhøjet blodtryk kan der opstå komplikationer – disse medfører symptomer.

Et ubehandlet højt blodtryk kan give komplikationer som blodprop og blødninger. De organer der oftest rammes er hjerte, hjerne og nyrer.

Akupunktur og forhøjet blodtryk

Akupunktur kan bruges til forhøjet blodtryk og kan sikkert kombineres med lægemiddelterapi. Akupunktur kan regulere kredsløbet, så der ikke er så meget pres på kroppens blodårer. Dette medfører, at blodet kan passere mere frit gennem årerne og blodtrykket sænkes.

Senere forskning viser, at stress og lidt søvn kan påvirke hjertet, og hvis du allerede har forhøjet blodtryk, kan risikoen for hjerte-kar-sygdomme stige endnu mere. Akupunktur er kendt for at reducere stressniveauet i kroppen og dermed muligvis hjælpe med at forbedre søvnkvaliteten.

I klinikken har jeg meget fokus på dette i behandlingen ud over at give forslag til kost- og livsstilsændringer. Livsstilsinterventioner for at reducere blodtrykket består i at reducere salt-, koffein- og alkoholindtag, træne regelmæssigt, stoppe med at ryge og ty til afslappende behandlinger (f.eks. meditation, yoga).

Antal behandlinger

Hvor mange behandlinger en patient har brug for afhænger af patientens individuelle helbredstilstand, type lidelse og varighed. Det er almindeligt at komme til behandling to gange om ugen i de første par uger og derefter øge tiden mellem behandlingerne, når patienten bemærker forbedring af deres lidelser.

Øvre luftvejsinfektion og akupunktur

Akut øvre luftvejsvirusinfektion er den sygdom, der hyppigst rammer mennesker. Småbørn har i gennemsnit 7-9 forkølelser om året, mens voksne har ca. 1-2 forkølelser om året. Forkølelse

Læs mere

Akupunkturbehandling mod astma

Akupunkturbehandling mod astma – En god vejrtrækning gør livet bedre Astma er en kronisk irritation i lungerne, der hverken skyldes bakterier eller vira. Irritationen giver

Læs mere