SKADER, der er opstået i forbindelse med sport, kan variere fra mindre tåskader til større komplekse traumer. Det mest almindelige er bløddelsskader, men der kan også forekomme knoglebrud. Forstuvninger, forstrækninger eller blå mærker er eksempler på bløddelsskader. Enhver bløddelsskade kan føre til ØMHED, HÆVELSE, HÆMATOM (BLODANSAMLING), ARDANNELSE, FIBROSE og FUNKTIONSTAB.
De mest almindelige sportsskader opstår oftest i benene, især i anklerne (Achilles tendinopati, overskridelse osv.) og knæ (patellofemoralt smertesyndrom, ledbåndsskader osv.). Andre almindelige sportsskader omfatter skader på skulderen (luksationer, akromioklavikulær ledskade, rotator manchetskade osv.), albue (f.eks. tennis, golf), håndled (f.eks. forstuvning), ben (f.eks. periostitis, træthedsbrud, baglår), fod (f.eks. plantar fasciitis), lyskeforstrækning og akut forstuvning i ryggen. Den højeste frekvens af skader findes i holdsport med kropskontakt (fodbold, håndbold, ishockey). I atletik er der mange belastningsskader.
Skader kan være forårsaget af stød eller fald, eller kan udvikle sig over tid; ofte på grund af kontinuerlig brug af de samme led og muskelgrupper. Disponerende faktorer kan være utilstrækkelig opvarmning, utilstrækkeligt udstyr, træning, der er for hård i forhold til den aktuelle fysiske tilstand eller skader, der opstår, når kropsdele overbelastes efter gentagne og ensidige belastninger over længere tid.
Konventionelle tilgange til sportsskader inkluderer RICE (hvile, is, kompression og elevation), antiinflammatoriske og smertestillende medicin, hvile, kortikosteroidinjektion, fysioterapi og kirurgi.
Akupunktur og laserterapi ved sportsskader
Færre smerter – Mindre inflammation – Hurtigere heling af hæmatomet (blodansamling) – Hurtigere restitution af kroppen
Akupunktur og laserterapi har vist sig at være exceptionelt effektive i behandlingen af sportsskader, hvor hurtig og præcis heling er afgørende for at genoptage sportsaktiviteter. Akupunktur, ved hjælp af nøje placerede nåle på specifikke akupunkturpunkter, fremmer kroppens naturlige helingsproces og kan lindre smerte ved at reducere inflammation. Samtidig anvender laserterapi lavintensivt laserlys til at stimulere celleaktivitet, øge blodcirkulationen og fremskynde vævsheling.
Den kombinerede virkning af akupunktur og laserterapi adresserer ikke kun symptomerne på sportsskader, men bidrager også til at genoprette muskel- og ledstabilitet. Mange atleter har rapporteret om hurtigere restitution og forbedret bevægelighed efter at have integreret disse terapiformer i deres rehabiliteringsprogram. Denne holistiske tilgang til behandling kan være en afgørende faktor for sportsfolk, der stræber efter at vende tilbage til fuld træningsintensitet med minimal nedetid.